Råd og tips til dekking av ditt vakre festbord!

Hvordan en velger å dekke det vakre festbordet varierer mye.
Tradisjonelt sett dekkes festbord med hvit duk, hvite lys og hvite servietter, men i dag er alt tillat. Mange ønsker å sette sitt personlige preg på bordet ut i fra personlighet, stil, interesser, trender eller liknende.

Det finnes mange ulike måter å sette opp bordene på. En kan ha runde, avlange, T-bord, U-bord, E-bord m.m. Finn ut hvilken bordtype som egner seg i rommet ditt, før du planlegger borddekorasjonene, da de ulike bordene dekkes på ulike måter! Det beregnes ca 60 cm pr. kuvert. Ut i fra dette kan du finne lengden på bordet.

Ta på en duk som passer i størrelse til bordet. For korte duker ser ikke bra ut, og for side duker som blir liggende på stolene er heller ikke spesielt vakkert. Duker i stoff er gjerne det som er mest benyttet. Noen ønsker likevel å benytte papirduker. Velg da en papirduk av god kvalitet som ikke revner lett og ikke ”knirker”!

Hva skal man ha på bordet?
Mange velger å ha en ”rød tråd” gjennom hele arrangementet, men dette er selvsagt ikke nødvendig. Den ”røde tråden” kan for eksempel være å holde seg til en bestemt farge, motiv, materiale eller lignende i alt fra innbydelser, borddekor og til takkekort.

Ved å kombinere ulike farger på bordet, kan man få spennende og unike bord. Mange kombinasjoner man ikke tenker over til vanlig, er nydelige. Dette kan være blått og turkis, pastell lilla og pastell grønt, eplegrønt og svart. Mange andre spennende fargekombinasjoner finner du i vår butikk!

Bordkort som matcher resten av bordet er prikken over i`en! Vanlige papirbordkort er fine, men sitt eget personlige bordkort er gjerne ønskelig? Det trenger ikke være noe avansert for at det skal være personlig og spesielt! Vi har mange ulike eksempler å by på!

Når en dekker bord til mange personer, blir det en stor hvit flate på bordets midtparti. Denne er det fint å få gitt litt farge. Dette kan gjøres for eksempel med en løper, litt sand, dekorlys, silkebånd eller liknende. Mulighetene er mange!

En del høyder på bordet er viktig for å få et festpyntet bord. Høye punkt får en ved å benytte for eksempel kjeglelys, kubbelys, lysestaker eller enkle rosevaser. Ved å kombinere høye og lave punkt, får en frem en flott bevegelse i bordet. Ved bruk av bare lav dekor, kan bordet fort bli kjedlig og flatt. Høyder fremhever dessuten den lave dekoren som er benyttet, slik at alle elementene kommer til sin rett! Husk å sette høydene mellom kuvertene, da de da ikke vil være til sjenanse for noen av gjestene.
Foran jubilanten bør en ikke bruke høyde, da alle skal kunne se hovedpersonen. Det er heller ikke kjekt med bilder der jubilanten sitter bak en lysestake eller en blomsterbukett! En lav vakker dekorasjon med lys, en skål med flyteperler, lys og blomster eller en blomsteroppsats er nydelig foran jubilanten!
Flott å gruppere de ulike dekormaterialene på boret. En lysestake som står for seg selv ”forsvinner” lett, mens to lysestaker blir til en vakker dekorasjon.

Det bør ikke være for langt mellom hvert dekor punkt på festbordet. Dersom det ikke skal stå mat på bordplaten, bør det ikke være mer enn 100 cm mellom dekorpunktene.

Ved bruk av farger på bordet, er det viktig at fargen blir brukt mer enn en gang! Dersom en farge for eksempel bare er i servietten, virker det tilfeldig at den er der. Blir den derimot tatt opp i annen dekor, gir det et gjennomført inntrykk og harmoni til bordet.

Servietter er en naturlig del av borddekoren. Det er mange ulike måter å dekorere med dem på. Husk at disse blir fjernet når gjestene skal spise. Det er derfor viktig at bordet er vakkert pyntet selv om disse ikke lenger er en del av dekoren!
Dersom en har tallerken, setter en gjerne servietten på den. Om en skal ha koldtbord, og tallerkenen ikke står på bordet, setter en servietten der tallerkenen skulle ha stått. Stolen settes midtstilt rett ut fra servietten.
Dekketøy og serviett, skal plasseres 2,5 cm fra bordkanten.

Da vi har gjort borddekor til en av våre spesialiteter ønsker vi Dere hjertelig velkommen for råd, veiledning og inspirasjon i vår unike butikk. Våre dyktige medarbeidere og dekoratører er der for deg!